T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / HARRAN - Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi

Elektrik -Elektronik Teknolojileri Bölümü

--

Elektrik ve Elektronik Teknolojisi Alanı

Elektrik, Elektronik ve Otomatik Kumanda bölümlerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş meslek alanıdır.

Misyonumuz: Dünya ve ülkemiz elektrik- elektronik sektörüne meslek eğitimi yoluyla hizmet sunmak. Bu alanda eğitim veren yüksek öğretim kurumlarına belirli bilgi ve beceri düzeyine gelmiş eleman hazırlamak. Bunları yaparken de ülkemiz ve insanlığın kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Vizyonumuz: Türk Milli eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, aklın ve bilimin önderliğinde, pozitif düşünen, laik, öğrenmeyi bilen, problem çözme yetenekleri gelişmiş, sorumluluk bilincine sahip, cumhuriyetin değerlerini bilen, onları kollayan, iyi insanı, iyi vatandaşı yetiştirmektir. Bu hedefler çerçevesinde okulumuzda eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi; Elektrik –elektronik sektörü, yüksek öğretim kurumları, öğrenci ve veli memnuniyeti esasına dayalı olarak planlamak, koordine etmek, uygulamak ve geliştirmektir. Elektrik –elektronik iş alanları, temel fen bilimlerinin yanı sıra pratik beceriye sahip gençlerin başarı ve zevkle ülke ekonomisine katkıda bulunabilecekleri, geçimlerini sağlayabilecekleri tür ve çeşitliliktedir. Okulumuzda elektrik elektronik alanı altındaki meslek dallarını gelen öğrenci miktarı, öğrenci tercihi ve okul imkanlarına göre açmaktayız.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER:

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organlarını işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir.El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan,el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir.Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı,dikkatli ve tedbirli olması gerekir. Mekanik konulara ilgili ve yetenekli,teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip ,ince ayrıntıları algılayabilen,ekip çalışmasına yatkın,sorumluluk duygusu gelişmiş,fen bilimleri,matematik,bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.. Bunların yanında, endüstriyel bakım onarım ,  görüntü ve ses sistemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları ger4ekir. Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü,elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik korkusu olmayan,tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı,sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

EĞİTİM VE KARİYER  İMKANLARI

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler,2547 sayılı kanunun 45.maddesine 4702 sayılı kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları şöyledir:

1-İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği

2-Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

3-Elektrik

4-Elektrik-Elektronik Teknikerliği

 5-Elektronik Haberleşme

6- Elektronik Haberleşme(uzaktan eğitim)

7-Endüstriyel Elektronik

 8- Endüstriyel Elektronik(uzaktan eğitim)

9-Endüstriyel Otomasyon

10- Endüstriyel Otomasyon(uzaktan eğitim)

11-Ev Cihazları Teknolojisi

12-Hidroelektrik Santralleri

13-Mekatronik

14-Otomotiv

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak,çırak,kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.                        Mesleki Eğitim Merkezlerinde, elektrik-elektronik teknolojisi alanında eğitim verilmektedir.Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Bölümle İlgili Tanıtım Albümüne Ulaşmak için TIKLAYINIZ.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.03.2013 - Güncelleme: 10.02.2020 10:01 - Görüntülenme: 1328
  Beğen | 0  kişi beğendi